5 kroków do częstszego gotowania w domu

3 min czytania
5 kroków do częstszego gotowania w domu

Na co dzień mamy bardzo dużo obowiązków, a gdy dochodzi do tego jeszcze gotowanie, często decydujemy się na zamówienie czegoś na wynos lub kupowanie gotowych dań, które wystarczy tylko podgrzać. Niestety nie jest to zdrowy sposób odżywiania, najlepszą dietę dla naszego organizmu zapewnią nam posiłki gotowane w domu. Co zrobić by gotowanie nie było tak problematyczne i nie zajmowało tyle czasu? Poznaj 5 kroków do częstszego gotowania w domu.

Zaplanuj posiłki na cały tydzień

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to najlepiej zrób sobie listę posiłków, które planujesz ugotować. Ustal jakie danie przygotujesz każdego dnia tygodnia, by wiedzieć jakie produkty są Ci potrzebne i nie musieć wymyślać dań na bieżąco. Kreatywne i spontaniczne gotowanie jest bardzo przyjemne, ale na co dzień raczej się nie sprawdza, a poza tym często okazuje się, że marnujemy czas i produkty. Jeśli planowanie nie jest Twoją dobrą stroną, spróbuj, chociaż wypisać kilka pomysłów na potrawy, np. na kolejne trzy dni. Inspiracje znajdziesz na blogu kulinarnym OdPoczatku.com

Wybieraj posiłki, których przygotowanie zajmuje mało czasu

Do swojego planu posiłków dodawaj głównie potrawy, które już dobrze znasz i lubisz, tak abyś nie musiał korzystać z przepisów kulinarnych. Oczywiście możesz wprowadzić coś nowego, ale niech tych posiłków nie będzie zbyt dużo. Zajmą Ci one więcej czasu, a gdy coś nie wyjdzie, po prostu się zniechęcisz. Nowe dania wymagają sprawdzenia przepisu kulinarnego i chociaż częściowego trzymania się instrukcji, więc spędzasz w kuchni o wiele więcej czasu. Plan dań ma ułatwić Ci codzienne gotowanie, a nie je utrudniać, więc nie podchodź do niego zbyt ambitne. Bardziej kreatywne gotowanie zostaw sobie na dni, w których masz więcej czasu i będzie to dla Ciebie przyjemnością. Jak już je wypróbujesz, możesz je później dodawać do kolejnych planów.

Staraj się gotować na dzień do przodu

Najlepiej jest gotować wieczorem, tak aby następnego dnia nie musieć martwić się obiadem. Dobrym sposobem jest też gotowanie potraw, które ‘’starczą’’ na dwa dni, sprawdź przepisy kulinarne na dania jednogarnkowe, które łatwo przechować w lodówce i są długo świeże. Świetnym rozwiązaniem jest też wykorzystywanie tego, co zostało z poprzedniego dania, jeśli np. masz w lodówce nadmiar ugotowanych ziemniaków, możesz z nich zrobić kluski śląskie lub kopytka.

Ustal listę produktów, które zawsze musisz mieć w lodówce

Staraj się mieć w swoich zapasach stałe produkty, z których zawsze jesteś w stanie coś ugotować. Jeśli Twój plan się nie powiedzie, możesz z nich skorzystać i szybko przygotować smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz przepisu kulinarnego. Takimi produktami są np. pesto, passata pomidorowa, makaron, jajka czy ziemniaki albo warzywa mrożone. Z tych kilku produktów możesz już przygotować pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Nie wymagaj od siebie zbyt wiele

Tak jak wcześniej zostało wspomniane, nie podchodź do codziennego gotowania zbyt ambitnie. Oczywiste jest, że każdy chciałby być mistrzem kuchni i gotować z łatwością każdy posiłek, lecz nie jest to możliwe. Sprawdzaj swoje umiejętności w weekend, kiedy masz więcej czasu, gotowanie może być niezwykle przyjemne, ale jeśli się spieszysz i wcale nie masz na to ochoty, niestety potrawa może nie wyjść tak, jak to sobie wyobrażałeś. Na co dzień planuj sobie proste i szybkie posiłki, które lubisz, a które nie sprawią, że zniechęcisz się i zmarnujesz swój cenny czas.

Autor: Artykuł partnera

czestochowanews_kf