Dlaczego powinniśmy prawidłowo utylizować olej?

3 min czytania
Dlaczego powinniśmy prawidłowo utylizować olej?

Tłuszcze roślinne od dawna są znane jako podstawa wielu potraw w różnorodnych kuchniach. Restauracje aby sprostać oczekiwaniom klientów używają do gotowania takich tłuszczy jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy czy też rzepakowy. Tego typu produkty w kuchni wykorzystujemy na zróżnicowany sposób. Ich pierwszym i najważniejszym zastosowaniem jest smażenie. Tutaj idealnym przykładem będą frytki czy też mięsa. Do przygotowywania słodyczy, takich jak pączki czy donuty również niezbędny jest tłuszcz roślinny. Oleju używamy także do dopełniania smaku sosów lub sałatek. W restauracjach czy barach jest on podstawowym produktem i są zużywane jego bardzo duże ilości. Dlatego powinniśmy wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem roślinnym.

Podczas procesu smażenia różnego rodzaju potraw powstaje produkt uboczny zwany olejem posmażalniczym. Nie możemy go użyć ponownie, ponieważ pod wpływem amplitudy temperatur stracił swoje właściwości. Nadaję się on tylko i wyłącznie do wyrzucenia, ale musimy pamiętać, że nie wolno wylewać zużytego tłuszczu do kanalizacji. Olej w niskiej temperaturze tężeje i tym samym może powodować dość szybkie zapchanie kanału ściekowego. Nie wolno go także wyrzucać na wysypiska śmieci, bo jest to odpad z kategorii trudno rozkładalnych, co oznacza, że może być potencjalnie groźny dla środowiska.

Trafin Oil

Co zrobić ze zużytym olejem?

Jeżeli jesteś właścicielem restauracji, to powinieneś wiedzieć, że przetwarzając olej musisz zgodnie z prawem zapewnić jego bezpieczną utylizację. Tego typu usługami zajmują się profesjonalne przedsiębiorstwa, które mają stosowne koncesje na odbiór i transport oleju. Nawiązując współpracę z taką firmą, po każdej utylizacji będziesz otrzymał kartę przekazania odpadu, która jest swego rodzaju poświadczeniem, iż prawidłowo recyklingujesz olej, a twoja firma działa w sposób respektujący zasady ekologii.

Utylizacja olejów kuchennych

Wyrzucanie oleju w nieprawidłowy sposób, na przykład do ścieków ma nie tylko negatywny wpływ na zanieczyszczenie kanalizacji, ale także jest swego rodzaju marnowaniem zasobów. Olej spożywczy po przetworzeniu może być bowiem używany jako paliwo do różnych celów. Najbardziej popularne jest przetwarzanie surowca do postaci biopaliwa lub biodiesla. Tego typu paliwa charakteryzują się odnawialnością i dzięki temu są o wiele bezpieczniejsze dla środowiska niż tradycyjne - kopalniane.

Ciężko wyobrazić nam sobie smak ulubionych potraw bez smażenia, tak więc olej jeszcze długo będzie używany w bistrach, barach i restauracjach. Jednakże każdy z nas powinien zadbać o to, aby nie utrudniać środowisku naturalnemu funkcjonowania. Nieprawidłowe wyrzucanie odpadów olejowych może powodować problemy dla całego ekosystemu, poprzez zabijanie roślin i dzikiej przyrody, a także zanieczyszczanie gleby. W gospodarstwach domowych zużyty olej powinien być wyrzucany oddzielnie, w specjalnym pojemniczku, a w restauracjach należy skorzystać z usługi odbioru resztek tłuszczów roślinnych pozostających po smażeniu. Nie jest to nic trudnego, a w znacznym stopniu wpływa na otaczający nas świat. Tylko i wyłącznie oddając resztki oleju w ręce profesjonalistów mamy pewność, że zostanie zutylizowany w sposób zgodny z obowiązującymi normami prawnymi, a my spełnimy swój obowiązek wobec planety.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

czestochowanews_kf