Na jakie tłuszcze musimy uważać?

Tłuszcz jest tradycyjnie uważany za niezdrową żywność. Wiele osób nieświadomie wini diety zawierające dużo tłuszczu za powstawanie wielu chorób od chorób sercowo-naczyniowych po cukrzycę. Jednak tłuszcze są różne: dobre, złe i bardzo złe. Wszystkie mają inny wpływ na zdrowie. Termin zdrowe” tłuszcze wcale nie jest oksymoronem. Jakie tłuszcze są zdrowe i które powinniśmy jeść? Jakich tłuszczy powinniśmy unikać za wszelką cenę?
Zdrowe tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone dzieli się na tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Oba te typy obniżają poziom cholesterolu we krwi. W ten sposób zwalczają choroby spowodowane nadmiarem tłuszczu w diecie. Za najkorzystniejsze uważa się tłuszcze jednonienasycone. Obniżają poziom złego” cholesterolu, który odkłada się w naczyniach krwionośnych. Ponadto tłuszcze jednonienasycone podnoszą poziom dobrego” cholesterolu, który oczyszcza” naczynia krwionośne. Tłuszcze wielonienasycone są także doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Organizm człowieka nie jest w stanie ich wytworzyć, więc kwasy tłuszczowe Omega-3 można pozyskać tylko z pożywienia. Takie tłuszcze występują w tłustych rybach morskich, orzechach, nasionach i niektórych olejach. Występują również w ciemnozielonych warzywach liściastych, oleju lnianym i innych nierafinowanych olejach. Kwasy omega, nie tylko obniżają zawartość złego” cholesterolu we krwi, ale także stabilizują ciśnienie krwi, zwalczają procesy zapalne i chronią mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Na jakie tłuszcze powinniśmy uważać?
Tłuszcze nasycone znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie i mleku. W temperaturze pokojowej występują w postaci ciała stałego. Naukowcy słusznie obwiniają ten rodzaj tłuszczu za podwyższenie poziomu złego” cholesterolu we krwi. Produkty, które zawierają tłuszcze nasycone, są jednak bogate w inne wartościowe składniki odżywcze, dlatego nie musimy z nich rezygnować. Najważniejsze jest kontrolowanie tego, jak wiele ich spożywamy. Dietetycy zalecają jedynie wykluczanie z diety tylko bardzo tłustego mięsa i przetworów mięsnych. Jedyną grupą tłuszczy, którą powinniśmy unikać za wszelką cenę, są tłuszcze trans. Uzyskuje się je w procesie uwodornienia, który przekształca płynne oleje roślinne w stałe tłuszcze. Dzięki temu można zastąpić masło lub czysty tłuszcz zwierzęcy tańszymi odpowiednikami. Naukowcy uważają, że tłuszcze trans są znacznie bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone. Tłuszcze trans mogą kryć się we wszystkich rodzajach przetworzonej żywności, od frytek po dostępne w sklepie ciastka. Catering dietetyczny Częstochowa i dieta pudełkowa to praktyczne rozwiązanie, które pozwoli uniknąć złych” tłuszczów w diecie.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski