Karnawał to czas radości, zabawy i oczywiście pysznego jedzenia. Nie ma lepszego sposobu na uczczenie tego okresu niż przygotowanie smacznych przekąsek, które zachwycą podniebienia gości. Poniżej przedstawiamy szybkie karnawałowe przekąski, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.
Owocowe koperty z ciasta francuskiego
Koperty owocowe w kruchym cieście francuskim to klasyk, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości na karnawałowej imprezie. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, a gotowe przekąski idealnie prezentują się na stole.
Wystarczy umyć ulubione owoce, usunąć z nich ewentualne pestki i pokroić w plastry. Całość mieszamy w misce z wyciśniętym sokiem z cytryny, miodem i posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na około 15-20 minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je w prostokąty. Na środek każdego kawałka wykładamy porcję nadzienia owocowego i składamy ciasto na pół, tworząc kopertę. Brzegi dociskamy widelcem, a wierzch smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy cukrem. Wszystko pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut przez 200°C.
Tacos z mięsem z żeberek
Dla fanów kuchni meksykańskiej świetnym wyborem będą tacos z mięsem z żeberek. To idealna przekąska na karnawałowe przyjęcie, która jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.
Zaczynamy od przygotowania żeberek wieprzowych. Smarujemy je olejem oraz pokrojoną cebulą i pieczemy przez około 20 minut. W międzyczasie mieszamy przecier pomidorowy, ciemne piwo, sól, pieprz, kakao, słodką paprykę w proszku i brązowy cukier. Mięso wyciągamy z piekarnika i zalewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy wierzch naczynia i pieczemy przez minimum 3 godziny w 150°C. Po tym czasie oddzielamy żeberka od kości i wkładamy je do podpieczonych tortilli lub łódeczkach do tacos. Środek faszerujemy również sałatą, serem feta lub innymi ulubionymi dodatkami.
Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/tacos-z-miesem-z-zeberek.
Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną
Jajka faszerowane zawsze są hitem na imprezach. To proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, które mogą być podawane na wiele sposobów. Pasta jajeczna w połączeniu z chrupiącym bekonem, słodko-kwaśną żurawiną to świetny kontrast smaków, który z pewnością skradnie uwagę na karnawałowym stole.
Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni, aż do chrupkości. Jajka gotujemy na twardo, obieramy je ze skorupek i przekrawamy w poprzek na pół. Wyjmujemy żółtka, które następnie mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą. Mieszamy całość na gładki krem i wypełniamy środek wydrążonych jajek. Na wierzch wykładamy konfiturę żurawinową i bekon. Jajka dekorujemy czerwonym pieprzem.
Flaczki z boczniaków
Na imprezie karnawałowej świetnie sprawdzi się również smaczna przekąska na gorąco, która rozgrzeje żołądki naszych gości i zachęci do dalszej zabawy. Flaczki z boczniaków to propozycja, która zaskoczy nie tylko miłośników grzybów, ale również tych, którzy poszukują nietypowych smaków.
Na początek ścieramy na tarce obraną marchew i pietruszkę, cebulę siekamy w kosteczkę, a boczniaki rwiemy w paski. Wszystko podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem, liściami laurowymi, majerankiem, słodką papryką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Po chwili dolewamy bulion i koncentrat pomidorowy i gotujemy przez około pół godziny. Gotowe flaczki serwujemy z posiekaną natką pietruszki.
Roladki z tortillą, pastą jajeczną i awokado
Na koniec proponujemy eleganckie roladki z tortillą, pastą jajeczną i awokado. To smaczne przekąski karnawałowe, których przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, a z pewnością przypadną do gustu gościom.
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skórki. Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy składniki na drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, majonez, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Możemy również dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Gotowe nadzienie wykładamy na placek tortilli i zawijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane roladki możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem lub suszonymi pomidorami na wierzchu. Smacznego!