Niezbędne akcesoria dla profesjonalnego barmana

Przygotowanie wybitnego drinka to sztuka – wie o tym, każdy kto skosztował napojów spod ręki barmana z prawdziwego zdarzenia. Aby mieć możliwość zaprezentowania swoich umiejętności, barman powinien posiadać odpowiedni sprzęt. Co jest niezbędne do profesjonalnego barmaństwa?

Shakery – akcesorium numer jeden

Profesjonalne akcesoria barmańskie nie tylko ułatwiają, ale po prostu umożliwiają przygotowanie drinków o niebanalnym smaku. W każdym barze, kubie czy pubie, który stawia na jakość, poza wykwalifikowaną kadrą musi się znaleźć także odpowiedni asortyment. Dzięki niemu przygotowywanie drinków może zamienić się w prawdziwe widowisko. Tym co jest bez wątpienia najważniejsze jest jednak rezultat pracy barmana – drink o wyjątkowym smaku, po którego klient będzie wracał i polecał go swoim znajomym.

Na sprzęt barmański składa się wiele akcesoriów. Bez dwóch zdań, najważniejszym z nich jest shaker. Należy pamiętać, że istnieje kilka typów shakerów. Każdy barman ma z pewnością swój ulubiony. Najpopularniejsze shakery to:

  • shaker francuski – trzyczęściowy, składający się z pojemnika, pokrywki i sitka w formie spirali, ten typ w niektórych kręgach uchodzi za amatorski,
  • shaker bostoński – dwuczęściowy, składający się ze stalowego pojemnika i szklanicy, sitko dobierane jest osobno,
  • shaker brazylijski – trzyczęściowy, składający się z metalowego pojemnika, sitka i pokrywy, w tym typie sitko zamontowane jest na stałe.

Różne szkoły barmańskie preferują inne typy shakerów. Co więcej, nie istnieje jedna metoda pracy z poszczególnym typem shakera. Warto przetestować wszystkie typy i przekonać się samemu, który będzie idealny.

Niezbędny sprzęt barmański

Poza shakerami, barman potrzebuje także innych elementów wyposażenia baru. Bez wątpienia w czołówce znajduje się miarka barowa. Dzięki niej możliwe jest odmierzenie właściwych proporcji składników zgodnych z recepturą drinka.

Muddler, czyli tłuczek barowy to przyrząd, z pomocą którego rozdrabnia się składniki drinka. Aby odcedzić większe kawałki konieczne jest także sitko. W niektórych przypadkach stanowi ono część shakera, czasem należy dokupić je osobno.

Do profesjonalnego barmaństwa niezbędna jest także łyżka barmańska. Ten niepozorny przyrząd służy do mieszania drinków. Doświadczony barman wie, że nie wszystkie drinki można wstrząsać. Część z nich należy traktować delikatniej, właśnie w tych przypadkach sprawdza się łyżka barmańska.

Wiadro do lodu wraz ze szczypcami lub szufelką to akcesorium, bez którego nie obejdzie się żaden bar, ani barman. Dobry sprzęt pozwala dodać do drinka sam lód, bez wody, która mogłaby negatywnie wpłynąć na smak i konsystencję drinka. Warto pamiętać także o innych, mniejszych akcesoriach ułatwiających barmanom pracę. Wymienić należy korkociągi i otwieracze do butelek. W każdym barze powinny znaleźć się także korki z dozownikami, czyli dashami. Przydać się mogą także zakraplacze, słomki czy mieszadełka i inne.

To jakie akcesoria barmańskie wykorzystywane są najczęściej, zależy od wielu czynników: w tym preferencji barmana i klientów baru. Bez odpowiedniego sprzętu niemożliwe jest wykonanie wysokiej jakości drinków. Dla profesjonalnego barmana akcesoria do wykonywania drinków nie mają tajemnic. To narzędzia niezbędne tak samo, jak ostry nóż w profesjonalnej kuchni.