Czym jest japońska potrawa Bao?

Japonia charakteryzuje się rozwojem swojej kultury gastronomicznej, zarówno w kraju, jak i za granicą, przenosząc swoje dania do wielu krajów na całym świecie w ostatnich dziesięcioleciach. Wśród przepisów, które są spożywane i popularyzowane w wielu częściach świata, zwłaszcza w Europie, jest bao. W tym artykule przedstawiamy wszystkie informacje na temat tego, czym jest japoński chlebek bao.

Co to jest Bao?

Bao lub Baozi, również znane w Tajlandii jako "Ggua Bao", oznacza "kanapkę lub hamburgera", i jest to rodzaj chleba. Chociaż jego pochodzenie jest niejasne, niektórzy kucharze i badacze kuchni orientalnej twierdzą, że wywodzi się z Chin lub Tajlandii, gdzie jest powszechnie spożywany o każdej porze dnia.

Bao to pieczywo, które stało się bardzo popularne ze względu na swój pyszny smak, łatwość przygotowania oraz fakt, że jest robione ze składników, które są w zasięgu ręki każdego z nas. Co więcej, nie wymaga piekarnika. Ten chleb ma szczególny kształt przypominający kieszonkę i nie wymaga piekarnika. W Japonii gotuje się go w bambusowym parowarze.

Chlebki Bao najlepiej jeść nadziewane, można je również spożywać jako przekąskę na podwieczorek lub jako przystawkę. Stąd chleb bao jest spożywany w barach, popularnych bistro, na targach żywności, w małych i dużych restauracjach, a także w hotelach od trzech do pięciu gwiazdek. Każda dobra restauracja sushi również oferuję tę potrawę. Sprzedaż i konsumpcja tego produktu wzrosła na całym świecie, udowadniając, że japońska kultura kulinarna z każdym dniem staje się coraz popularniejsza. Nadzienie może składać się ze składników pochodzących z hamburgerów lub pizzy, co sprawia, że jest to tak popularne i konkurencyjne danie azjatyckie w wielu krajach na całym świecie.

Zobacz także: Poznaj restaurację sushi na warszawskich Bielanach - https://goldsushi.pl/sushi-bielany/ - dowiedz się więcej i sprawdź bogate menu.

Czym wypełnić chlebek Bao?

Aby zjeść ten wspaniały rodzaj chleba, możesz użyć dowolnego nadzienia i podać go jako przekąskę lub na każdą okazję. W krajach azjatyckich powszechnie stosuje się nadzienia zawierające marchew, cebulę, grzyby, cukinię, czosnek, szalotki i zwłaszcza wieprzowinę. Składniki te muszą być drobno posiekane i doprawione solą, olejem, sosem sojowym i przyprawami. Wszystkie te składniki przygotowuje się zazwyczaj w woku, szybko gotuje, a gdy mieszkanka jest już gotowa, napełnia się nią bułeczki Bao.

Można go również wypełnić gulaszem z kurczaka lub wołowiny. W niektórych przypadkach, np. w Tajlandii, do nadzienia często dodaje się przyprawy. W Japonii chleb Bao jest powszechnie spożywany jako fast food i jest wypełniony mieszanką z owoców morza lub stir-fry, takich jak krewetki, ośmiornica, kałamarnica, łosoś, morszczuk i wiele więcej. Posiłek idealnie łączy się z herbatą lub innymi gorącymi napojami.  Jak widać, chlebek Bao nie ma czego zazdrościć innym międzynarodowym potrawom lub innym japońskim przystawkom, takim jak Gyozas, które są uważane za jedną z najlepszych przystawek japońskiej kuchni. Jeśli jednak chcesz spróbować Bao, lub jeśli chcesz spróbować innych japońskich przystawek, możesz to zrobić w restauracji sushi i cieszyć się tą wykwintną przystawką kuchni japońskiej.