Większość z nas robi codziennie zakupy spożywcze. Kierowani rutyną wkładamy do koszyka wciąż te same produkty. Rzadko czytamy już etykiety, chyba, że dany produkt widzimy po raz pierwszy, wówczas zwycięża ciekawość i pragniemy poznać zawartość opakowania. Jednym z produktów, które u większości z nas zawsze znajdzie swoje miejsce w lodówce są wędliny. Nawet wtedy, gdy próbujemy ograniczać spożycie mięsa, rzadko dotyczy to wędlin. To one nadają smaku codziennym kanapkom w domu, szkole i w pracy.
Wędliny w produkcji przemysłowej
Wędliny, jakie dostępne są dla nas w większości sklepów spożywczych produkuje się w sposób przemysłowy. I nie ma tu znaczenia czy jest to mały sklepik osiedlowy czy sieć marketów wielkogabarytowych. Produkcja przemysłowa wędlin oznacza znacznie większą rentowność produktu niż dzieje się to przy wyrobach domowych. Z jednego kilograma mięsa w masowej produkcji otrzymuje się nawet 1,5 kg wędlin. Ilość ta znacznie się zwiększa, gdy kreatywni przedsiębiorcy uzupełniają masę mięsną o kolejne dodatki. Dodają więc mnóstwo skrobi, wody i oczywiście substancji chemicznych nadających barwę, zapach, konsystencję i przedłużających trwałość oraz żywotność produktu.
Naturalne wędliny, zdrowe i smaczne
Wędliny domowe, naturalne produkuje się zupełnie inaczej. Zwykle w celu osiągnięcia 1 kg wyrobu wykorzystuje się maksymalnie do 1,3 kg masy mięsnej. Dzięki temu smak wędliny jest intensywny, bogaty, wyraźnie mięsny. Tak przygotowane naturalne wędliny zawierają bardzo ograniczoną listę dodatków. Są nimi wyłącznie przyprawy i zioła i to te, które znamy z domowej kuchni. To dlatego domowe wędliny tak chętnie kupujemy i jemy przy każdej okazji.
Wyższość naturalnej wędliny nad wędliną z masowej produkcji
Wędliny powszechnie dostępne z masowej produkcji zawierają mnóstwo substancji chemicznych poprawiający trwałość i strukturę produktu. Do masy mięsnej dodaje się azotyny i azotany hamujące rozwój bakterii i wzbogacające barwę wędliny. Dodaje je się do szynki i boczku, aby nadać im charakterystyczną różową barwę. Szeroko stosowane w produkcji wędlin są siarczany, konserwanty umożliwiające zachowanie koloru żywności i przedłużające ich trwałość.
Wędliny naturalne o wysokiej zawartości mięsa dostarczają organizmowi mnóstwo wartości odżywczych, pomagają budować mięśnie, utrzymują w dobrym stanie układ kostny. Kupując naturalne wędliny mamy świadomość, że spożywamy dokładnie to co nabyliśmy. Czysty, mięsny produkt niezbędny naszemu organizmowi w rozwoju i utrzymaniu sprawności.
Wszyscy mamy świadomość, że nie każdy chemiczny dodatek do żywności jest dla nas szkodliwy, niektóre z nich, dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej są całkowicie naturalne, spełniając jednocześnie swoją funkcję ochronną. Dla nas konsumentów najważniejsza powinna być wiedza o produkcie. Niestety w przypadku wędlin konsument ma utrudniony dostęp do informacji o składzie produktu. Najczęściej kupujemy je na wagę, nie mając dostępu do opisu. Z kolei wędliny paczkowane, opisane znacznie lepiej, z natury rzeczy przygotowane są do długiego spożycia.