Kawa Kogi – intensywna kawa z mocnymi smakami

Kawa z Ameryki Południowej często jest uważana za najlepszą na świecie. Dobrze dobrane ziarna, ciekawe kombinacje smakowe oraz dbałość o najwyższa jakość kawy – to domena latynoskich plantatorów. Jedną z najciekawszych odmian kawy, jaka ostatnio pojawiła się na polskim rynku, jest Kogi – bardzo intensywna i mocna kawa z intrygującymi nutami owocowymi i kolumbijskimi ziarnami. Czym się ona jednak dokładnie charakteryzuje?

Kawa Kogi – kolumbijskie smaki w twoim domu

Kawa Kogi bazuje na dwóch gatunkach kolumbijskiej kawy, które nazywają się Antioquia oraz Bolivar. Ten typ kawy charakteryzuje się średnią kwasowością oraz długim czasem palenia. Warto również dodać tutaj wysoką zawartość kofeiny, która przekłada się na specyfikę kawy Kogi. Posiada ona niezwykłe aromaty, zahaczające nie tylko o kakao czy czekoladę, ale także o melona czy pomarańczę. Mimo wszystko jednak zapachy oscylują wokół rzeczy raczej słodkich, charakterystycznych dla Kolumbii i jej rejonu świata.

W smaku również da się wyczuć nuty pomarańczy i melona, a także gorzkiej czekolady, co z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom lubujących się w intensywnych smakach. Warto również wspomnieć o zastosowaniach tej kawy, bowiem Kogi możemy bez problemu mieszać z innymi dodatkami, jak i pić ją w postaci czarnej kawy. Jeżeli jednak potrzebujecie znaleźć więcej kawowych inspiracji i fascynujących połączeń, pomóc wam mogą strony internetowe, jak na przykład fit4u.com.pl.

Warto ponadto spojrzeć na ofertę firmy, jaką jest Blueberry sklep ten oferuje bowiem kawę Kogi w dość przystępnej jak na specyfikę tego produktu cenie.