Sushi staje się coraz popularniejszym daniem. Decydujemy się na nie, nie tylko w restauracjach, ale również w swoim domu. Prawidłowe przygotowanie rolek wymaga jednak cierpliwości i wielu godzin praktyki. Potrawa ta również ma wiele odmian. Zazwyczaj przygotowana jest ona z ryżu, ryb i warzyw. Czasami dodaje się również grzyby albo owoce morza. Niektórzy jedzą je za pomocą pałeczek razem z sosem sojowym. Możemy się również spotkać z takimi dodatkami jak wasabi czy imbir. Takie rolki można spokojnie podawać z zieloną herbatą.

Skąd wzięło się sushi?

Dawno temu jedzono dzisiejsze nare-sushi, czyli zasoloną i obłożoną ryżem rybę. Może ona fermentować nawet przez 3 lata. Właśnie tak przechowywano dawniej złowione ryby. Odkryto, że spokojnie można je spożywać nawet po upływie kilku miesięcy. Obecnie taki rodzaj sushi je się rzadko. Można je spotkać w tradycyjnych restauracjach, raczej w niektórych regionach Japonii.

Maki

Jest to najbardziej popularny rodzaj sushi. Przygotowuje się go z ryżu oraz innych dodatków, które zawija się w nori (czyli arkusze glonów). Maki różnią się od siebie w zależności od ilości dodatków. Wyróżniamy obecnie hosomaki, futomaki i uramaki. Hosomaki są rolkami jedno albo maksymalnie dwuskładnikowymi. Futomaki natomiast zawierają już kilka składników i to właśne one cieszą się największą popularnością. Warto również wspomnieć o uramakach, które wyglądają jak maki tylko, że są odwrócone. Charakteryzują się one tym, że otacza je ryż, a nie nori.

 Jakie są rodzaje sushi

Gunkan

Jest to spłaszczona kulka ryżowa, która owinięta jest w pasek nori. Zazwyczaj na jej górze układamy nasz wybrany ulubiony dodatek. Może to być na przykład kawior.

Nigiri

Jest to kolejna odmiana sushi, która wyróżnia się swoją budową. Jest to po prostu prostopadłościan z ryżu, na którym układamy dodatek zwany tane.

Inne rodzaje

Warto również wspomnieć o oshi oraz chirashi. Ten pierwszy rodzaj sushi formuje się przy pomocy foremki. Inaczej możemy je nazywać sprasowanym sushi. Chirashi natomiast to odmiana rolek, która jest popularna przede wszystkim w Japonii. Jest to po prostu miska ryżu, gdzie układa się różnego rodzaju składniki.

Czasami można się również spotkać z dodatkowym rodzajem sushi, czyli sashimi. Należy jednak zaznaczyć, że to sushi jest odmianą sashimi. Jest to pewien sposób podawania surowych ryb, owoców morza, wołowiny czy koniny. Kroi się te składniki w mniejsze kawałki i podaje z różnymi dodatkami i przyprawami.

Warto pamiętać o tym, że każdy rodzaj sushi musi być przygotowany z najlepszych jakościowo składników. Wszystko musi być świeże, aby naprawdę dobrze smakowało. Restauracje, które serwują takie danie najczęściej współpracują z dystrybutorami, którzy na zawołanie dowożą składniki potrzebne do robienia sushi. Więcej o sushi przeczytasz na https://www.sushiking.pl/

Podsumowując

Jako że sushi posiada całkiem sporo odmian, to z pewnością każdy z was znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie prawidłowych rolek jest bardzo ciężkim zadaniem i bardzo prawdopodobne, że nie uda nam się przygotować tego dania za pierwszym razem. Nie bez powodu istnieje wiele kursów (często kilkutygodniowych), które mają na celu nauczyć jak prawidłowo dobierać składniki, przygotowywać sushi, czy nawet gotować ryż. Sushi musi być zrobione perfekcyjnie i nie ma tutaj miejsca na żadne pomyłki.