Goście, którzy 19 października br. przybyli do Zespołu Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku, by wziąć udział w uroczystym otwarciu pracowni dla zawodu „Technik żywienia i usług gastronomicznych”, byli pod ogromnym wrażeniem jej nowoczesności, bogatego wyposażenia, funkcjonalności i estetyki. Określenie „pracownia” może być mylące, gdyż tak naprawdę w szkole powstały trzy pracownie:

–        pracownia technologii gastronomicznej z 6 stanowiskami roboczymi wyposażonymi w zlewy, stoły robocze i trzony kuchenne,

–        pracownia planowania i produkcji gastronomicznej z 15 stanowiskami komputerowymi z dostępem do internetu,

–        pracownia obsługi gości, w której mieszczą się dwa, w pełni wyposażone stanowiska barowe oraz stoliki i krzesła dla gości.


Oprócz tego powstało zaplecze socjalne i szatnia dla młodzieży.
Dyrektor Zespołu Szkół w Złotym Potoku Dariusz Ciuk przybliżył gościom przebieg modernizacji i jej zakres. Poinformował, że realizowane od lutego br. prace dotyczyły wymiany oświetlenia, instalacji elektrycznej, instalacji wodno–kanalizacyjnej w ścianach i podłodze, wykonania okładzin z płytek ceramicznych, malowania ścian i sufitów oraz montażu:  instalacji wentylacyjnej, zabudowy meblowej, wyposażenia kuchennego, systemów multimedialnych i osprzętu elektrycznego. Dodatkowo zakupiono wyposażenie niezbędne do prowadzenia szkolenia i egzaminów zawodowych: kuchnie indukcyjne, lodówki, zmywarkę do naczyń, robot kuchenny wieloczynnościowy, witrynę chłodniczą, ekspres ciśnieniowy do kawy, programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań produkcyjnych oraz wiele innego sprzętu, w tym m.in. piec konwekcyjno – parowy. Dyrektor podziękował wszystkim, którzy przyczynili się poprawy poziomu kształcenia, dzięki czemu absolwentom szkoły będzie zdecydowanie łatwiej odnaleźć się na ryku pracy.
 
Zrealizowana z rozmachem inwestycja pn. ,,Nowoczesna baza dydaktyczna miarą sukcesu zawodowego - modernizacja bazy dydaktycznej kształcenia zawodowego w Zespole Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku” pochłonęła blisko 1 milion zł (dokładnie 922 907 zł)., z czego529 092 zł to środki unijne pozyskanew ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego  na lata 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, natomiast 393 815 zł to środki pochodzące z budżetu powiatu częstochowskiego.
Uczestniczący w otwarciu pracowni przedstawiciele instytucji oświatowych (Kuratorium Oświaty, WOM-u, Samorządowego Ośrodka Doradztwa, oświatowych związków zawodowych, dyrektorzy szkół z terenu naszego regionu) gratulowali uczniom i nauczycielom złotopotockiej szkoły tak imponujących pracowni i podkreślali ich przydatność nie tylko do nauki zawodu, ale także do prowadzenia egzaminów kwalifikacyjnych. Wicedyrektor częstochowskiej delegatury Kuratorium Oświaty Joanna Grabowska doceniła także zaangażowanie władz naszego powiatu (który dla szkoły w Złotym Potoku jest organem prowadzącym) w rozwój placówek oświatowych i troskę o zapewnienie w nich jak najlepszych warunków nauki.
Starosta częstochowski Krzysztof Smela nie krył zadowolenia z efektów realizacji programu, który umożliwił pozyskanie części pieniędzy na utworzenie pracowni. – Myślę, że takich stanowisk pracy i takiego wyposażenia nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w naszym kraju – mówił starosta. – Jestem też przekonany, że umiejętność pracy na najnowocześniejszym sprzęcie i znajomość najnowszych technologii da w przyszłości naszym uczniom  szansę na pracę u najlepszych szefów kuchni. I dlatego nie mam wątpliwości, że pieniądze, które powiat przekazał na realizację tej inwestycji, zostały dobrze wykorzystane.
 
Goście, wśród których (oprócz wyżej wymienionych) byli także wszyscy członkowie Zarządu Powiatu, dyrektorzy jednostek organizacyjnych powiatu, radni powiatowi oraz wójtowie i dyrektorzy gimnazjów,  chętnie skorzystali z zaproszenia gospodarzy i z przyjemnością raczyli się słodkościami przygotowanymi przez uczniów. Chwalili parzoną w nowych ekspresach automatycznych kawę serwowaną przez  młodziutkie barmanki, a na koniec wizyty w Złotym Potoku z apetytem zjedli obiad przygotowany przez kucharki na co dzień karmiące mieszkańców działającego przy szkole internatu.
 


Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.